Yaris Hybrid - billigere enn el-bil

-Yaris Hybrid er billigere å leie enn el-bil.

Det er konkludert i en artikkel publisert i Bergensavisen 31. mai 2018. Nedenfor finner du artikkelen gjengitt.

BERGEN:

– De neste årene kommer flere elbiler med riktig pris og rekkevidde på markedet. Derfor kan det, mens man venter, for mange i dag være fornuftig å kjøpe en bruktbil.

Autolease lever av å lease ut biler over flere år, og kalkulerer inn alle kostnader i sine regnestykker. Haakon J. Marthinsen i Autolease forklarer videre at slik reduseres risikoen knyttet til den aller største kostnaden ved å eie en bil, nemlig verditapet. – Funksjonelle el-biler er dessuten i seg selv ikke nok. Vi er også avhengig av lademuligheter, både langs veien og hjemme – og der er det fortsatt et stykke igjen, sier Marthinsen.

Nå er andelen elbiler i bompengeringen 16,9 prosent, og den er jevnt økende. I det øyeblikk andelen bikker 20 prosent, vil også elbilene måtte betale bompenger. Det er nedfelt i avtalen mellom kommune, fylke og stat kalt «Miljøløftet».

– Det er ikke usannsynlig at vi kommer opp i 20 prosent elbiler ved årsskiftet, sier driftssjef i Ferde Grethe Kleppe til BA. Ferde driver bompengeringen i Bergen, og alle de andre bomstasjonene i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder.

 

Store forskjeller

BA har bedt Autolease regne på kostnadene ved et bilhold for noen av de mest populære nybilene i Norge. Tabellen viser at for en e-Golf og en bensindrevet hybrid-Golf, er kostnadsforskjellen 45 000 i løpet av fire år, når bompenger er innkalkulert. Uten bompenger er kostnadsforskjellen 10 000 kroner i favør el-bilen. Forskjellen på bilene er rekkevidden. Premisset her er at en har 42 passeringer i rushtiden, og 10 passeringer utenom rushtiden per måned. I tillegg at elbiler betaler 10 kroner i normaltid og 20 kroner i rushet, slik de skal når andelen er 20 prosent. Det vil kanskje overraske flere at en bensindrevet Toyota Yaris er billigere gjennom fire år enn en elektrisk Nissan Leaf. Én ting er sikkert:

Det er ikke nødvendigvis økonomisk smart å beholde dieselbilen sin til langturer, og å ha en el-bil til byturene.

– Hvorvidt el-bil eller diesel er fornuftig i dag beror i stor grad på hva slags bilbehov kjøper har. Med unntak av Tesla er det få andre elbiler som tilfredsstiller kravene de fleste har til nummer-én bilen, sier Marthinsen.

Tesla dyrest

Som tabellen over viser er en elektrisk Tesla X nesten 200 000 kroner dyrere å holde som leasingbil gjennom fire år, enn en temmelig tilsvarende storbil som Volvo V90 AWD.

– Kjører familien til hytten, og har behov for tilhenger, er det vanskelig å komme unna dieselbilen, sier Marthinsen. Selv om de nye takstene i bompengeringen heter «miljødifferensierende», er det ikke allverdens forskjell mellom diesel og bensin.

I løpet av fire år dreier det seg om en prisdifferanse på 9300 kroner i favør bensinbilen i bompengeringen. Det er temmelig sannsynlig at dieselbilen slik kommer billigst ut uansett, siden drivstoffet rekker lenger og er billigere.

– Diesel har fortsatt mange aktive år foran seg. Skal bilen dekke hverdagsbehovet i et sentralt område, har elbilen en funksjon. Når kostnadene til bilholdet skal beregnes er det riktig å ta hensyn til både verditapet og driftskostnadene. En dieselbil som kjører langt og mye utenfor bomringene, er konkurransedyktig med elbilen, sier Marthinsen.

 

Utviklingen

For tiden snakkes det mye om selvkjørende biler, og at det bare er et tidsspørsmål før bildeling er minst like vanlig som å disponere sin egen bil. I Autolease regner de også med store omveltninger på området.

– Men det vil nok ta lengre tid enn det man ofte kan få inntrykk av, sier Marthinsen.

– Fortsatt er det sterke tradisjoner for å eie egen bil. Norge er ikke gjennomsnittslandet, og nordmenn er hyttefolk med stadig bedre økonomi. Derfor vil vi trolig tviholde på bilen som dekker familiens behov i lang tid fremover. Dessuten vil nok folk i urbane strøk være raskere til å ta i bruk nye løsninger som bildeling, mens det i mindre sentrale strøk fortsatt

Noen gode Yaris-tilbud for tiden? Se våre Aktuelle kampanjer bak knappen under. Eller bestill prøvekjøring hvis du vil bli mer kjent med Yaris-verdenen.